söndag 11 december 2011

Boktips: Jag önskar dig ett vackert liv

En ovanlig bok med brev från de röster man sällan hör, de bortadopterade barnens biologiska mödrar. I denna detta fall, de ensamma mödrarna på Ae Ran Won i Korea.

 I bokens början ges en liten förklaring till samhällsklimatet i Korea, och man bäddas in i den miljö dessa mammor lever i. En beskrivning av Ae Ran Won lämnas också, det är ett ställe dit ogifta gravida kvinnor kan bege sig för att få hjälp.

De flesta kvinnor som kommer dit väljer att adoptera bort sina barn, men det finns även ett fåtal som väljer att behålla. Vilka konsekvenser det kan få finns beskrivet i boken och ger en slags förståelse för vad de är som driver fram det svåra beslutet att adoptera bort ett barn.

I boken finns 36 brev skrivna av dessa ensamma kvinnor, till sina barn, strax efter att de lämnat bort dem. De skriver om vilket slags liv de önskar sina barn och vad som lett fram till just deras beslutet att adoptera bort det barn de gått och burit på, delat sin kropp med och slutligen fött.

En tankeväckande bok som belyser den kärlek och omtanke som många gånger ligger bakom ett sådant beslut. Som ger en bild av de omständigheter som fått dessa mammor att välja bort sina barn.
Denna, för de flesta, ofattbara tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar